Software voor cnc systemen

Wij leveren bij zowel de sets als de complete systemen op verzoek turbocnc, mach3 of EMC.

Deze software leveren wij er gratis bij. Dit zijn demoversies, echter ze kunnen zonder meer gebruikt worden. Er is slechts bij Mach3 een beperking tot 1000 g-code regels. Tegen bijbetaling van 159 euro kunnen we ook een licentie verzorgen, zodat deze beperking niet mee aanwezig is.

Er zijn een heleboel mogelijke programma's die geschikt zijn om stappenmotoren aan te sturen. Een aantal kan gratis legal gedownload worden, andere moeten gekocht worden. Een voorbeeld van een volledig programma dat gratis gedownload kan worden is turbocnc. Dat programma werkt onder dos. Veel programma's die onder windows werken hebben het probleem dat ze geen grote snelheid kunnen halen. Dit komt omdat windows af en toe ( en niet te voorspellen wanneer ) het systeem voor zichzelf opeist. De software moet echter met een bepaalde snelheid de pulsen naar de driver sturen, anders vertraagd en versneld de motor niet regelmatig. Daarom werken de meeste programmas onder windows niet goed. Het klinkt dan of er zand in de lagers van de motoren zit. Een uitzondering daarop is mach2 en mach3. Van deze programma's kan alleen een demo versie gedownload worden die echter voor een gemiddelde amateur meer dan compleet is.. De demo versie's die gedownload kunnen worden zijn volledig werkend, alleen is er niet meer dan 1000 verschillende posities in te voeren ( of op een draaibank te draaien, enz ). Deze programma's werken met g-code's. Mocht het programma bevallen dan is het mogelijk om een volledige versie te kopen.

G-code

Gcode is een soort van programeertaal ( klinkt duur, is het niet ) die de besturingssoftware aangeeft wat de motoren moeten doen. Een voorbeeld is de instruktie G00 10 10 . Dit geeft de automatiseringssoftware aan, dat de kop ( b.v. een bovenfrees, boormachine, co2laser, plasmasnijder, enz ) naar positie 10,10 moet gaan. Waar dat precies is hangt verder van de machine af. Er zijn een aantal gcodes die voor een bepaalde machine gelden. Zo is b.v. een instruktie om het toerental van een frees in te stellen nutteloos voor een co2 laser.

Bruikbare software onder dos

Turbocnc , pc-nc en step-four zijn voorbeelden van programma's die rechtstreeks gebruikt kunnen worden. Van deze programma's is turbocnc gratis.

Software onder windows

De meeste programma's die onder dos werken of door de programmeurs op een simpele manier zijn overgezet naar windows werken niet goed onder windows. Slechts als de stappenmotoren langzaam draaien werkt het. Zodra echter de stappenmotoren op een hogere snelheid gaan draaien gaat het meestal mis, omdat de stappenmotordrivers niet op het juiste moment de pulsen krijgt. Een programma dat wel redelijk goed werkt is Mach2 of de opvolger Mach3. Van deze programma's kan men een demoversie downloaden die voor een hobbyist meer dan goed genoeg werkt. En mocht het nodig zijn, dan kan er voor een redelijk laag bedrag ( ongeveer 150 euro ) een licentie gekocht worden waardoor de limiten van dit programma worden opgeheven.

Software onder Linux

Onder linux zijn een aantal programma's geschreven, en een van de meest gebruikte is EMC. Dit is ook gratis te downloaden, samen met eventueel een zogenaamde 'brain dead' installatie. Dit is een minder fraaie manier om aan te geven dat het programma zichzelf installeert, en dat de gebruiker eigenlijk niets hoeft te weten van de werking van Linux.

Speciale software

Voor sommige toepassingen is het nodig om speciale software te hebben. Ook voor b.v. een productieproces kan dat voordelen hebben. Stappenmotor.nl heeft een programma geschreven dat g-codes genereerd voor de fabricage van keukendeuren. Dit programma koste meer dan 30.000 euro, echter het verdiende zichzelf binnen 20 weken terug aan besparingen op mdf-afval, kortere freestijden, minder slijtage aan de machines, enz. Daarnaast leverd het zelfs nog een betere kwaliteit van de panelen ondanks de al gevorderde slijtage van de protec-machines. Dit programma is geschreven voor Protec machines van de Biesse groep in Italie. Bij een vergelijk van het orginele programma ( Protecam ) met het nieuwe programma bleek de freestijd van een commissie panelen ( ongeveer 10 deuren, ladefronten, enz ) teruggebracht van 11 minuten naar 7! Voor hobbyisten is dat niet interessant, maar in deze fabriek ( Multifront in Boekel ) worden per week 3000 panelen gefreesd.

Gcode programma's

De programma's zoals turbocnc doen niets als er geen instrukties zijn om aan te geven wat te frezen ( snijden, enz ). Om een g-code programma te krijgen kan men met de hand deze ingeven, wat echter nogal traag gaat. Een betere manier is om b.v. met autocad een tekening te maken, deze op te slaan als dxf-file en vervolgens een programma hiervan een g-code bestand te laten maken. Ook hiervoor zijn diverse gratis programma's te downloaden van internet.

Programma's om foto's te branden met een co2laser

Voor een hobbyist zijn er eigenlijk niet zo veel programma's om met een co2laser foto's in b.v. hout te branden. Gratis is er voorzover ik weet niet een. Een programma wat de instellingen kan vergemakkelijken is Photograph. Stappenmotor.nl kan eventueel gratis een programma leveren dat met minimale aanpassingen een foto kan branden in b.v. hout. De aanpassingen bestaan erin om de hoogspanningsbron duidelijk te maken wat de pulsduur moet zijn van de hoogspanning die naar de laserbuis gaat. Dit programma wordt op verzoek gratis geleverd bij aankoop van een co2laser en werkt onder dos.

Terug naar menu